2015

 

Brassband Harmonia/Juliana

De decembermaand is met al zijn drukte en inspanningen toch zo weer voorbijgevlogen. We blikken nog even terug. Na de november concerten, in de Sikkemahal in De Westereen samen met de majorettes en in de gereformeerde kerk in Kollumerzwaag, met de gebroeders Braam, intochten Sinterklaas in De Westereen en Twijzelerheide met de jeugdleden, zijn we in december zeer actief geweest: het slotconcertje voor de leerlingen op CBS de Stapstien in Kollumerzwaag, het prachtig mooie kerstconcert in de gereformeerde kerk in De Westereen, de optredens bij de kerstfair in Veenklooster, de kerstnachtdienst in Twijzelerheide, even spelen bij de Spar in Kollumerzwaag, kerstochtend om 06.00 uur waren er weer meerdere muzikanten paraat in de dorpen, en tijdens de kerstdagen hebben we ons met een groepje zowel in De Westereen als in Kollumerzwaag weer laten horen bij het begeleiden van kerkdiensten. De samenwerking tussen de brassbands uit De Westereen en Kollumerzwaag ontwikkelt zich op een positieve manier.

Afscheid dirigent Gerben Dijkstra

In goed overleg is er na een fijne samenwerking van de brassbands met Gerben een einde gekomen. Gerben kwam in een roerige periode invallen bij Juliana, na het vertrek van Helfred van der Veen. Het ledenaantal was gedaald, en op dat moment was Gerben er voor ons. Zijn enthousiasme en optimisme werkte aanstekelijk, want ook tijdens de eerste jaren van samenwerking met Harmonia bleef Gerben aan als dirigent. Ook tijdens het 100-jarig jubileumfeest , wat werkelijk een uitdaging was voor de dirigent, bleef Gerben het roer goed vasthouden. Goede resultaten en prachtige concerten zoals “De zwarte markt” en “Vlieg er eens uit” waarin Gerben helemaal zijn spreekwoordelijke “ei” in kwijt kon.

We hebben een gezellige afscheidsavond gehouden op 30 december. Ieder lid was thuis de keuken ingedoken om iets lekkers te maken. De Eendracht was sfeervol versierd door enkele dames, en zo hebben wij onder het genot van verrassende culinaire hapjes en drankjes een leuke avond gehad.

Iedereen had een mooi blad met herinneringen e.d. voor Gerben gemaakt, wat was samen gebonden in een boekwerk. Hillie Turkstra had een prachtig gedicht gemaakt, waarin veel anekdotes van de afgelopen jaren naar voren kwamen. Gerben werd hartelijk bedankt voor zijn tomeloze inzet. Gerben kwam natuurlijk ook nog even aan het woord. Hij bedankt de vereniging voor het leuke afscheidsavondje, en wenst de band heel veel succes toe met de nieuwe dirigent Reimer jan Rondaan.

Met ingang van 2015 zijn we gestart met Reimer Jan Rondaan als nieuwe dirigent. Reimer Jan heeft vier jaar klassiek slagwerk gestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en aansluitend HaFaBra-directie bij Tijmen Botma en Klaas van der Woude. In juli 2007 is hij aan het Prins Claus Conservatorium afgestudeerd als HaFaBra-dirigent. Wij hopen samen met Reimer Jan door te kunnen bouwen aan onze band.

Het jeugdorkest o.l.v. Aline Werkman heeft zich in 2014 goed laten horen en zal dat zeker ook in het nieuwe jaar doen.

De oliebollenactie in Kollumerzwaag en de kerstkransenactie in De Westereen zijn succesvol verlopen, dank aan alle afnemers!

Jeugdsponsoractie Poiesz .

Wij ontvingen het goede nieuws dat CMV Harmonia dit jaar weer mee moch doen met de Poiesz jeugd sponsoractie! Een actie waarmee op een leuke manier geld voor de vereniging te verdienen is. De actie was van 2 februari tot en met 29 maart.

Zaterdag 21 februari was de dag dat CMV Harmonia (majorettes) en het jeugdorkest van Juliana/Harmonia zich hebben gepresenteerd bij de Poiesz.

Federatie – en solistenconcours Kollumerland

Op 14 maart werd in Kollum ’s middags het solistenconcours gehouden. Om 13.00 uur mocht de introductie- afdeling de spits afbijten. Johanna Hollema van Kollumerzwaag won de beker met 84 punten. In de vijfde divisie wist Nynke Emma Adema van Triemen/ Westergeest de jury, Luuk Tuinstra, het meest te imponeren. Hierna was de beurt aan de vierde divisie. Op cornet speelde Tjitske van der Heide, wederom van Kollumerzwaag, de sterren van de hemel, en werd beloond met 86 punten. In de derde divisie won een kwartet van Kollumerzwaag, dit waren Jantje Feenstra, Wieneke Offinga, Klaske Klaver en Feike Visser, zij behaalden ook 86 punten .Jurrien Pothoven van Munnekezijl won de beker in de tweede divisie. Kortom , een muzikale middag met prima solisten uit Kollumerzwaag.

’S Avonds was het tijd voor het Federatiefestival. Hier deden zeven bands aan mee, ook het jeugdkorps van Kollumerzwaag.

De koraalbeker ging dit keer naar Triemen/ Westergeest, en de winnaar van het totaalprogramma was Munnekezijl. Juliana/ Harmonia werd met het totaalprogramma derde, waar men ook heel tevreden mee was. Na afloop werd er nog afscheid genomen van Johannes Hooghiem en Ria Bosma, die jarenlang in het bestuur hebben gezeten.

Federatie festival Dantumadiel 28 maart.

Aan dit festival werd ook door Harmonia/Juliana deelgenomen een prima optreden met een mooie positieve beoordeling voor solisten, Wieneke en Jantje, en orkest.

De hoofdrol voor deze avond was echter voor ons jeugdorkest zij wonnen de beker!!

 

Jeugdweekend muziek

 

Van 25 tot 26 april zijn we op jeugdweekend naar Bakkeveen gegaan in kampeerboerderij Loryann. We vertrokken al om half 9 ‘s ochtends bij de Eendracht. Tijdens dit jeugdweekend hebben we ten eerste veel gerepeteerd, maar daarnaast ook veel spellen gedaan. Toen we aankwamen hebben we de tassen even uit gepakt en zijn we direct gaan repeteren met ons toenmalige dirigente Aline Werkman.  We hebben een speurtocht gedaan door het bos met vragen. De groep met de meeste punten had gewonnen. En we hebben een spel met nummers gedaan die ergens in de boerderij waren verstopt. Elk nummer had een vraag of een opdracht. Degene die de meeste punten haalde had gewonnen. We hebben ook levend memory gedaan. Iedereen had een instrument gekozen en je moest dan van elkaar raden welke ze hadden en zo zoveel mogelijk mensen in je groep krijgen. Degene die het laatst werd geraden had gewonnen. Ook hebben we een vioolsleutel gemaakt, door onze handen in de verf te doen en ze daarna in de vorm van een vioolsleutel op papier te drukken. Tussen alle activiteiten hadden we zo nu en dan ook wel eens tijd om voor de bonte avond te oefenen als dat nog nodig was.  ‘s Avonds hadden we een bonte avond waar iedereen iets mocht doen. we hadden een speciale jury voor die avond, namelijk Binne Dick Dijkstra en André Klaver. Libbrich Klaver en RenieOffinga waren de terechte winnaars.  Daarna hebben we nog party-snacks en chips gegeten. Toen we moesten slapen hebben we nog kussengevecht gedaan. De jongens hadden in hun kamer alle bedden tegen elkaar aan geschoven, zo hadden ze dus 1 mega groot bed. Toen we ’s ochtends wakker werden (al om half 9)  hebben we eerst met z’n allen ontbeten en daarna moesten we onze spullen opruimen. Toen dat klaar was hadden we nog ruim een uur om te repeteren. Om 1 uur zijn we weer vertrokken richting Kollumerzwaag of de Westereen. Om 4 uur die middag hadden we met het jeugdkorps een concertje van de stukken die we in het weekend hadden geoefend. Kortom een zeer geslaagd jeugdweekend…..

                       

 

Zomerfestival Doezum

Op 20 juni werd voor de 6e keer in Doezum het Zomerfestival gehouden. Hier deed Juliana/ Harmonia voor de eerste keer aan mee. We moesten ’s avonds aantreden, het festival was

’s ochtends al begonnen. Verplicht is om een koraal, een groter werk en een solistisch werk uit te voeren, en het moet een optreden zijn van ongeveer 25 minuten. Gejureerd werd er door Durk Lautenbach. We hadden ons goed voorbereid, en haalden leuke prijzen: Het koraal “As the deer”   werd prachtig uitgevoerd , wat resulteerde in de koraalbeker, welke Ria in ontvangst mocht nemen. Onze solisten Jantje Feenstra en Wieneke Offinga werden derde met hun duet “Tell Him”, en op het totaal van het optreden werden wij tweede. Een heel mooi resultaat!

 

September

Een nieuwe start van ons jeugdorkest met Johan Postma

 

NAJAARSCONCERT

JULIANA/HARMONIA

o.l.v. Reimer Jan Rondaan

M.M.V.

                

TET ROZENDAL

Najaarsconcert Brassband Juliana/Harmonia

Op 31 oktober wordt in de Gereformeerde kerk in Kollumerzwaag weer een bijzonder najaarsconcert gehouden door Brassband Juliana/ Harmonia. Na de gebroeders Braam in 2014 zal nu als speciale gast Tet Rozendal meewerken.

Tet Rozendal is alom bekend als actrice, schrijfster, theatermaakster en zangeres. Samen met de Brassband kunt u dan ook veel variatie verwachten. De veelzijdigheid van haar werkzaamheden bieden haar oneindige mogelijkheden om steeds weer nieuwe werelden te creëren. Ze schreef, produceerde en speelde drie succesvolle solo voorstellingen. Ze weet met haar voorstellingen haar trouwe en groeiende publiek te verrassen en inspireren. Op 8 oktober 2015 gaat haar vierde solo voorstelling "NACHTVLINDER" in première. Naast haar eigen producties speelde ze verschillende rollen in Theatervoorstellingen en TV series. www.tetrozendal.nl

Samen met de nieuwe dirigent Reimer Jan Rondaan wordt een fraai programma samengesteld, waarin “oude” nummers in een nieuw jasje worden gestoken, en tevens nieuwe spetterende nummers zullen worden uitgevoerd.

Dat we ook investeren in onze toekomst bewijst onze jeugdopleiding welke onder leiding van het cultuurcentrum “De Waldsang” nu goed van de grond is gekomen. In het jeugdkorps spelen leerlingen uit Kollumerzwaag en De Westereen. Zij zullen ook de jeugddienst op 1 november begeleiden.

Laat u verrassen deze avond!

               GEREFORMEERDE KERK

               KOLLUMERZWAAG

               31 OKTOBER 2015

               19:30 UUR

Op de foto Brassband Juliana/Harmonia tijdens het concert in 2014 samen met de gebroeders Braam.

 

Geslaagd najaars concert Brassband Juliana/ Harmonia met Tet Rozendal

Zaterdag 31 oktober werd in de gereformeerde kerk in Kollumerzwaag het najaarsconcert van brassband Juliana/ Harmonia gehouden met speciale gaste Tet Rozendal. Tet is bekend om haar zang- dans en theater kwaliteiten, en bleek een verrassende combinatie met brassband Juliana/ Harmonia.

Na de opening van de brassband werd een fraaie uitvoering van “Cityscapes” gegeven, een werk wat over de vele gedeelten van New York gaat. In het laatste deel Manhattan is dan ook veel “getoeter” te horen. Na de drukte van Manhattan werd het programma voortgezet met een rustig nummer van Blof, “Liefs uit Londen”. De dirigent van Juliana/Harmonia, Reimer Jan Rondaan, heeft hier een prachtig arrangement voor brassband van gemaakt.

Hierna werd samen met Tet het spectaculaire “It ‘s oh so quiet” uitgevoerd, en vervolgens het swingende nummer “Sway” , waarbij de begeleiding als een ware “big band” klonk.

Het bekende sfeervolle “Aranjuez mon amour” wordt meestal als gitaarsolo uitgevoerd, maar dit keer een fraaie bewerking voor brassband, met veel solistische gedeelten, wat treffend werd gespeeld.

Natuurlijk was ook het jeugdkorps van de partij, zij konden met het “grote” korps meespelen deze keer. Het nummer “Pak maar mijn hand” van Nick en Simon werd vol enthousiasme gespeeld.

Na de pauze trad Tet eerst op met haar vaste gitarist Jordy Wu. Zij brachten o.a Friese en Nederlandse nummers uit de theatershows van Tet ten gehore.

Met de jeugd werd de tophit Cheerleader uitgevoerd, een nummer van deze tijd, welke goed aansprak bij het publiek.

Het swingende “Brillant Beatles” bracht veel herkenning met nummers uit de 60- en 70 –er jaren, zoals “All you need is love, Let it Be en Michelle my belle” hierin kon de brassband goed laten horen wat ze in haar mars heeft. Vervolgens werd een gedeelte uit het rustige sfeervolle “Concerto d’amore” gespeeld.

Daarna werd door de combinatie Tet en Brassband het “Fjoerliet” vol passie uitgevoerd, een eigen nummer van Tet, waarbij dans en zang de hoofdrol heeft. Het swingende “Big Spender” was Tet ook op het lijf geschreven, vol energie en overgave werd dit nummer ten gehore gebracht.

De avond werd afgesloten met de bekende mars Arsenal. Nadat de voorzitster het publiek, medewerkers, Tet Rozendal en dirigent Reimer Jan had bedankt, werd afgesloten met de Friese vertolking van Lily Marlene, natuurlijk met zang van hét veelzijdige talent uit de Walden, Tet Rozendal.